Sjekkliste for museumsledere
Som leder har du stor påvirkningskraft i hvordan arbeidet med å reversere slagsider og historiske opparbeida skjevheter i samlinger, formidling øvrig kunnskapsproduksjon prioriteres. Vi foreslår fire innledende steg:
- Ta eierskap i tematikken
- Skaff et kunnskapsgrunnlag
- Etabler endringsvilje
- Iverksett tiltak
Her er noen kontrollspørsmål for viktige tiltak:
- Er representasjon eksplisitt knytta til kvinnehistorie og kjønnsperspektiver i museets strategiplan og øvrig planverk? Sett realistiske mål og ambisjoner. Reflekter over hvilke gevinster en formalisert prioritering kan gi internt i organisasjonen og eksternt i sektoren så vel som overfor museets besøkende.
- Hvordan kan det skaffes nødvendige ressurser til veie for å gjennomføre mål i planverket? Er det mulig å velge ut delsamlinger for egne katalogiserings- og dokumentasjonsprosjekter? Kan det skaffes ekstern finansiering som gir ekstra ressurser til arbeidet? Hvordan skal eventuelle prosjektresultater overføres til regulær drift?
- Har museet tilstrekkelig kompetanse? Bruk kompetansen på kvinnehistorie, kjønnsstudier og feministisk teori i egen organisasjon, spør om råd. Kan kompetansen eventuelt styrkes gjennom deltakelse i fagfora, nettverk eller ny rekruttering?
- Har museet lagt til rette for tverrfaglighet i endringsarbeidet? Museenes praksiser er en kompleks vev med alle de ulike oppgavene som museumsarbeid består i, og strukturell endring må etableres gjennomgående i gjenstandsforvaltningen som i formidlingsarbeidet for å oppnå gode resultater.
- Er museet organisert slik at flere fagfunksjoner jobber sammen i en avdeling, eller er det etablert tverrfaglige møteplasser? Hvilke gevinster kan målbæres på bakgrunn av arbeidet som er utført? Likeså viktig som å ha en formening om hvilke gevinster som kan hentes ut av en prioritering, er det å undersøke hvilke gevinster som faktisk realiseres. De kan være andre, og flere, enn hva vi først antok!