Hopp til hovedinnhold

Sjekkliste for registrering av enkeltgjenstander

Vi har utviklet sjekklister som er nyttige for at kvinne- og kjønnsperspektivet blir innarbeidet i museenes ulike fagfunksjoner. Mange av museets daglige praksiser er et gjentakende evighetsarbeid, eller det er intense prosjektperioder hvor beslutninger tas i et forrykende tempo. Uansett kan det være vanskelig å holde et bevisstgjort fokus på representasjoner av kjønn, det «glipper» og vi havner tilbake i det vante. Bruk listene aktivt - de er til god hjelp på veien mot å bli et kjønnsbevisst museum!

  • Bruk emneord aktivt. Legg til emneordet «kvinner» og kombiner det med flere, relevante emneord som setter gjenstanden i sammenheng med andre objekter og samtidig øker søkbarheten. Har ditt museum en liste over anbefalte emneord, og er kjønn og kvinnehistorie tilstrekkelig hensyntatt i den? Hvis ikke, så foreslå tillegg som bedrer kjønnsbalanse og representasjon i lista.
  • I registrering av egennavn, så bruk feltet der du krysser av for personens kjønn (kvinne/mann/annen osv.). Velg personens hovednavn utfra hvilket navn personen er mest kjent under. Legg inn alle navn personen har benyttet under «Annet navn».
  • Vær oppmerksom på de ulike rollene som knytter en person til gjenstanden: Giver, bruker, tidligere eier, produsent og avbildet person er ikke nødvendigvis den samme! Registrer alle personene med korrekte roller.
  • Om det er mulig å stille utfyllende spørsmål ved mottak av nye gjenstander, så kan det gi verdifull innsikt og kontekst – og spare tid ved senere registreringsarbeid.
  • Om personen har et offentlig virke og/eller vi kjenner deler av personens biografi, så vurder om personposten skal legges inn i KulturNav i stedet. Hent den deretter inn i PRIMUS-systemet slik at personen knyttes til den aktuelle gjenstanden. Da vil personbiografien være tilgjengelig når gjenstanden publiseres på DigitaltMuseum, og posten kan benyttes av andre museer.
  • Bruk fritekstfelt som «Historikk» aktivt for å gi gjenstanden kontekst. Sjekk spørsmålene om produksjon, bruk og design for hjelp til å kontekstualisere. Legg til hvilke kilder det refereres til i opplysninger om gjenstanden.
  • Jobber du med revisjon av gjenstander som er registrert tidligere? Husk å ta vare på tidligere registrert informasjon – om begreper er utdatert, så kan disse flyttes til feltet «Andre opplysninger (intern)» og endringen dateres. Husk også at metaoperasjoner kan være en smart og tidsbesparende måte for å legge til emneord og annen informasjon som øker kunnskapen om og synligheten til gjenstandene – også med hensyn til kjønn.
Museum24:Portal - 2025.01.29
Grunnstilsett-versjon: 2