Hopp til hovedinnhold
Arbark / Arbark
Arbark

Sissel Lise ‒ Ung kvinne i krig

Et synlighetsprosjekt av Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Intervju med prosjektleder Sølvi Bennett Moen, fotoarkivar.

Hva lette du etter, og hva trodde du at du skulle finne?

Informasjon om Sissel Lies virke som amatørfotograf under andre verdenskrig basert på album/scrapbooks med bilder fra Skottland. Jeg trodde jeg skulle finne noe om norske kvinners frivillige verving til de britiske styrkene og håpet å finne noe mer om bruken av fotografi i den britiske WAAF (Women’s Auxiliary Air Force).

Hva fant du?

Jeg fant info om at det ble innført verneplikt for norske kvinner i utlandet i 1942, og antagelsen om at Sissel Lie var frivillig i WAAF var altså helt feil. Fant lite om bruken av fotografi i Hæren, men allikevel mer enn forventet om kvinners deltagelse der og flere detaljer om Lies karriere og privatliv.

Albumet til Sissel Lie, gift Fosse og seinere Bratz. Arbark.

 • Svart-hvitt foto av en kvinne i uniform under 2. verdenskrig. Fotograf er Sissel Lie, gift Fosse og seinere Bratz. Arbark. Foto fra Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek.
  1/3
 • Fotografi av albumet til Sissel Lie, gift Fosse og seinere Bratz.
  2/3
  Albumet til Sissel Lie, gift Fosse og seinere Bratz. Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek
 • Gjenstandsfoto av Sissel Lies scrapbook 1944‒1945.
  3/3
  Sissel Lies scrapbook 1944‒1945. Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Hva lærte du?

Jeg lærte at det kan være vanskelig å finne kvinner i arkivene, både fordi deres historier ofte ikke er ansett å være arkivverdige, men også fordi man må lete etter kvinner på en bredere måte enn man leter etter menn. Kvinner skiftet oftere navn enn menn, og det er lett å glemme når man prøver å finne informasjon.

Jeg ble svært overrasket over at det ble innført verneplikt for norske kvinner i utlandet – dette hadde jeg aldri hørt om før.

Les intervju med Sølvi i Kilden kjønnsforskning.no

Museum24:Portal - 2024.05.16
Grunnstilsett-versjon: 1